با توجه به این كه مونومر استیرن جزو مواد آلاینده هوا و خطرناك برای سلامت انسان محسوب می شود، در این نوشتار سعی شده است راهكارهایی در جهت كاهش تماس با این ماده جمع آوری و ارائه شود.
به كارگیری نسل جدید پوشش های ژلی LE
در سال های اخیر نسل جدیدی از پوشش های ژلی بر پایه رزین پلی استرایزو فتالیك غیر اشباع با كمتر از 35 درصد استیرن به بازار عرضه شده است. سیستم رئولوژیك و تیكسوتروپیك در این گونه محصولات به گونه ایی بهبود یافته است كه سهولت اسپری با توجه به ویسكوزیته ظاهری آن قابل ملاحظه است.
از جمله خواص قابل توجه مصرف این گونه پوشش های ژلی كاهش بخارات استیرن در محل كار است كه همواره تهدیدی جدی برای سلامت انسان به شمار می رود. از طرف دیگر كاهش استیرن به معنی ایجاد نقص در پخت و كاهش دانسیته شبكه پیوند های عرضی است.
نكات قابل توجه این قبیل پوشش های ژلی عبارتند از:
- در این پوشش های مواد افزودنی رئولوژیك كم تر مورد استفاده قرار می گیرند كه این امر منجر به جلای بیشتر، سهولت اسپری، پخش یكنواخت روی سطح كار، مصرف بهینه پوشش های ژلی، عدم استفاده از رقیق كننده (استیرن و...) و سهولت خروج حباب های هوای تشكیل شده هنگام مخلوط كردن و ...می شود خروج حباب های هوا نیز به خودی خود منجر به مقاومت شیمیایی بیشتر، حفظ بهتر رنگ و جلا در طول زمان و حفظ خواص مكانیكی می شود.
- به كار گیری NPG و مونومر متیل متاكریلات به همراه افزودنی پایدار كننده فرابنفش و انتخاب رنگدانه مناسب (اكسید تیتانیم) می تواند باعث كاهش جذب آب، افزایش جلا(به علت تاخیردرانواع پدیدهای تخریب نوری)، افزایش پایداری حرارتی و افزایش مقاومت شیمیایی شود.
- حذف انیدریدفتالیك و استفاده از اسیدایزوفتالیك در ساخت رزین پلی استرمی تواند باعث بهبود ویژگی های خستگی و پایداری حرارتی پلیمر، افزایش مقاومت در برابرسایش، خوردگی و آب، حذف تاول های سطحی و پایداری بهتر در برابر فشار و در نتیجه مقاومت در برابر ترك شود.
روش های كاهش تماس و میزان در معرض قرار گرفتن انسان در برابر استیرن نیز عبارتند از:
- استفاده از رزین هایی كه حاوی كم ترین مقدار ممكن استیرن هستند.
- استفاده از مواد ممانعت كننده از تبخیر استیرن به هنگام ساخت قطعات كامپوزیتی به روش های قالب باز كه قادر هستند 80-60 در صد از بخارات استیرن را كاهش دهند.
- نگهداری استیرن در ظروف در بسته و دمای كمتر از23 درجه سانتی گراد
- جدا سازی محیط كار اعمال پوشش ژلی و قالب سازی از سایر قسمت ها
- به كار گیری سیستم تهویه صحیح و كنترل نكات ایمنی در كارگاه
- كنترل دمای محیط كار با توجه به نقطه پرش استیرن (32 درجه سانتی گراد)
- تولید به روش های قالب بسته به جای روش های قالب باز
- استفاده از روش wet on wet (80 درصد بخارات استیرن از لایه آخر منتشر می شود)
- پوشاندن سطخ آخرین لایه به وسیله سلفون قبل از غلتك كاری
- عدم استفاده ازاستیرن به عنوان مایع شستشو دهنده لوازم و ابزار و جایگزین كردن آن با حلال های مخصوص شستشو
(نكته: تینرهای ارزان قیمت حاوی متانول، زایلین و بنزین هستند كه هرسه برای سلامتی انسان مضرهستند.)
- عدم استفاده از استیرن به عنوان رقیق كننده برای پاشیدن پوشش ژلی
- استفاده الزامی از ماسك
منبع: مهندس ایرج علاقه بند- شركت شیمی پوشش كالا